Skip to content

By Тодор in Uncategorized

Ползвал съм собственоръчно направени НАС-ове, било то полу-готови с Freenas, изградени от стандартна Linux дистрибуция или напълно готови хардуерни решения, за които съм писал и преди. В крайна сметка най-доволен останах от Synology. Не защото е перфектно, а защото има най-малко проблеми и бъгове.
Разбира се че е пълно с бъгове! Пакетът му с основни приложения е абсолютен качамак! Нито снимките можеш да си архивираш по някакъв полезен начин, нито файловете. Но целта на поста не е да правя ревю на продукта, а да споделя един особено дразнещ и неприятен дефект.

Притежавам един от малките модели – DS218+. Машинката е закачена за APC UPS, има и комуникационен кабел между нея и UPS-a, за да ѝ е по-ясно каква е ситуацията с тока. Включена е 24/7, като е разрешено единствено да гаси дисковете, ако не се ползват известно време.
Няколко пъти намирам НАС-а загасен. Ама все едно съм му натиснал копчето и се е изключил. А още по-неприятното е, че не може и да се включи. След натискане на бутона, светва, развърта вентилатора, но не развърта дисковете и след 10сек се изключва отново. После пак натискам бутона и стискам палци. И така понякога от 5-тия, понякога от 10-тия опит, вземе, че развърти дисковете и тръгне.

Актуализирах софтуера. Сканирах за грешки. Проверявах захранващия блок. Не открих проблем.
Единствената закономерност, която открих е, че, ако извадя единия или и двата диска, след като се е самозагасил, и натисна копчето, зарежда веднага. Не открих в Интернет някой да е писал за дискова несъвместимост, а и ползвам доста стандартни дискове – 4TB HGST (HDN726040ALE614).
Все още не се предавам и не звъня в гаранционния сервиз за рекламация!

След поредната проверка на конфигурацията и търсене на скрити детайли или каквито и да е улики за проблема из интерфейса на устройството се натъквам на следната опция:
DS218+ Problem

Естествено това беше включено. Даже кой би си помислил, че такава екстра няма да си я има бай-дизайн вградена и ще се налага ръчно да я пускаш и спираш!?

Ами изключих я и проблемите изчезнаха! Вече повече от година не се е самоизключвало.

Наздраве!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comment Feed

No Responses (yet)



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.