Skip to content

By Тодор in LZ5AE (LZ1ETE)

WSPR (Weak Signal Propagation Report) е протокол, който ме занимава от няколко дни. Полезен е колкото да се определи в коя посока на кой обхват какво прохождение има. Нещо като радио-фарчета, които си говорят едни с други.
Нещо, което е изключително важно за WSPR е точният часовник – всяко предаване трябва да започне в рамките на проблизително първите 4 секунди от всяка четна минута, трае 110 секунди и съдържа позивна+локатор+dBm (LZ1ETE KN22 30). Целия поток се състои от 4 различни тона на разстояние 1.4648Hz един от друг и заема лента от 6Hz.
Това беше кратко резюме какво е WSPR, а сега – хей ръчички…

От добре познатият ни сайт за пазаруване си поръчах модулче AD9850, което е почти напълно завършен генератор на синусоидални сигнали в обхвата 1Hz-40MHz. С помощта на ардуино можах да накарам това нещо да “пропее”. Последва невероятно ровене из Интернет за подобни проекти и как са реализирани. В крайна сметка комбинирах решенията от няколко сайта и се получи… това, което се получи.

СОРС КОД

Примера включва единствено генерирането на WSPR сигнала, но не и времевото му синхронизиране. За тестове може просто да се натиска ресет бутона на ардуиното точно в началото на всяка четна минута. Подробности за свързването има в .ino файла. Антената се закача на “Sine-wave pin 1”, сложим съм 1uF кондензатор (+ към платката – към антената) за елементарен филтър. Захранването е 5V към съответните пинове VCC и GND.

Самия WSPR код се генерира с помощта на wspr.exe или wsprmsg.exe.

Това, което предстои в следващите фази, за да бъде завършен проекта е добавянето на GPS часовник и изработка на някакво малко усилвателно стъпало (може би с 2N7000 или IRF510), което да добута сигнала по кабела нагоре към антената.

Акъл съм вземал от следните места:
http://blog.marxy.org

Home


http://m0xpd.blogspot.co.uk
http://www.hamstack.com/project_antenna_analyzer.html

Tags: ,

Comment Feed

No Responses (yet)Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.