Skip to content

By Тодор in LZ5AE (LZ1ETE)


Много симпатична антена. Купих я и я ползвах почти 15 минути с около 25W мощност.
Второто включване не ми се получи. Слагам я на радиото а то глухо глухо… нищо не чува…
Запрятам ръкави и ще я разглобявам да видя какво има вътре, че се е счупило! Да ама от никъде не поддава, колкото и да напъвам. В Интернет не се намира никаква информация нито снимки, общо взето няма такъв производител на антени Surecom… Тя така и така не работи, няма да й простя!

Хайде във фурната на 100 градуса за половин час, после хайде още малко на котлона и с доста напъни успях да я разколача. Оказа се че в схемата имаме кондензатор и бобинка за съгласуването. Едното краче на кондензатора се разпоило от бобинката – лесно го видях, но за да го запоя обратно се налага пълно разглобяване.

Така изглежда основата разглобена, предполагам всички антенки от тоя сорт изглеждат по същия начин и картинката би послужила на всеки, който се опита да прави подобни експерименти.
Каква е стойността на кондензатора не можах да измеря, изглежда ми на цифрата 6 това, което е маркирано, та вероятно 6pF.

Запоих го обратно и си сглобих всичко по обратния ред. Отново работи! Доста изподраскана от клещите и менгемето, но все пак работи! Става за вътрешен монтаж или монтаж на сухо 🙂

Tags: , ,

Comment Feed

No Responses (yet)Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.