Skip to content

By Тодор in LZ5AE (LZ1ETE)

От няколко години, за портативно FM радио ползвам Baofeng UV-5R. За цената си това радио е невероятно. Като се свикне с малко особения интерфейс всичко става лесно и бързо. Обаче изглежда като детска играчка. Дизайнът на външният му вид е отвратителен.
Та реших преди известно време да пробвам “по-нов” модел – UV-82.

Ето това ще изброя като основни впечатления, като всеки сам ще прецени дали това са предимства или недостатъци, понеже и аз се двоумя за някои дали пречат или помагат:
– По-добър звук и на приемане и на предаване. Високоговорителчето е с осезаемо по-добър звук на приемане, с по-добре изразени ниски честоти. А отвора за микрофона няма нужда да бъде разширяван за да се подобри чуваемостта му. Просто си работи.
– Има 2 бутона за PTT, на канал А и канал Б. Не се налага превлкючването с бутона А/В за да изберем къде да предаваме.
– Когато приема сигна активния канал (А или Б) не се променя (както беше в UV-5R). Мига стрелкичката пред канала на който сигнала бива приеман, и ако не гледаме екрана в същия момент няма как да разберем от къде беше приет сигнала. Това в случай, че слушаме и на 2-та канала с включена опция TDR (меню 7).
– Бутонът за превключване между VFO и Memory вече липсва. Премахнат е за да може при комерсиална употреба на апаратчето да се блокира възможността потребителя само да избира честота. Превключването става като се задържи натиснат бутона Menu и се включи станцията.
– Стойката за зареждане е различна и не е съвместима с UV-5R. Само адаптерите и захранващото напрежение съвпадат.
– Антената е със същия конектор – SMA-F.
– Бутоните са малко по-големи и по-удобни.
– Има 2 светодиода индикиращи приемане и предаване по отделно, въпреки, че това не е възможно едновременно. Разположени са в горната част на корпуса и трудно се забелязват на светло, понеже не са особено ярки.
– Вграденото фенерче е значително подобрено с по-ярък светодиод.
– Контактните пластини на батерията са само 2 и са достатъчно далече, за да затрудни близането й.

Всичко друго си е съвсеми същото. Менютата, окомплектовката, кабела за програмиране са еднакви с UV-5R.

Tags: ,

Comment Feed

No Responses (yet)Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.