Skip to content

By Тодор in LZ5AE (LZ1ETE)

Текстът, който следва не е нещо, което аз съм съчинил или измислил, а по-скоро компилация от материали, които съм намирал из чужди писания. Това е моят опит да го “преведа” на по-лаишки език, така, че и аз самия да го разбера 🙂

Всяка 1/4λ вертикална антена всъщност е половин антена. Другата половина от антената е системата от радиали или противовеси, които са необходими, за да внесат баланс в цялата схема. Ако може да се обясни с прости думи, вероятно би звучало ето така: Върха на антената бива зареждан ту положително, ту отрицателно. За да запазим точката на захранване електрически неутрална, то нещо друго трябва да се зарежда еквивалентно на върха на антената, но с обратен заряд. Ако такова нещо няма, то зарядът ще се трупа в другият край на захранващата линия – този, който влиза в трансивъра. И така, за да работи както трябва един вертикален 1/4λ радиатор, той трябва да има противовес.

За всеки наземно монторан верикал, Земята се явява естествен противовес. Но в различни условия Земята може да е от лош до съвсем никакъв проводник – това зависи от състава на почвата, влажността ѝ и т.н. Тук на помощ идват радиалите или т.нар. система от радиали – могат да са 4, могат да са и повече. Те ще имат грижата да създадат капацитивната връзка с нисък импеданс между антената и Земята. Едната плоча на кондензатора ще са радиалите, а другата – почвата. За да получим нисък импеданс ни трябва голям капацитет, а капацитета зависи от площта на плочите на кондензатора. Радиалите контактуват само със Земята около тях и при по-суха и не-проводима почва биха били нужни повече на брой. Дължината им не е критична стига да е по-малка от 1/4λ. При 1/4λ дължина, те биха се превърнали в излъчващи радиатори, които могат да повлияят на параметрите на антената.

Радиалите са нещо много хубаво, но не всеки може да си позволи да ги има – заемат огромна площ, трябва да имат директен контакт със Земята, в някои случаи може да се наложи да са заровени няколко сантиметра.

Просто и лесно решение на този проблем са резонантните противовеси, които за антената ще бъдат нещо. като самата Земя.

Няколко съвета при направата на противовеси:
1. Нека са малко по-дълги от 1/4λ. Настройте антената на минимум КСВ.
2. Прегънете няколко см от краищата на противовесите в обратна посока (прегънатото за антената е като отрязано) и проверете пак КСВ. Прегъвайте различна дължина, докато настроите до минимално КСВ.
3. Отрежете прегънатите краища и ги изолирайте.

Всичко хубаво, но ако искате да работите на друг обхват? Има няколко варианта:
1. За всеки обхват да се направят отделни противовеси.
2. Да направите противовесите резонантни на най-ниската честота (за да са най-дълги) и след това ги прегъвате на маркирани места, когато работите на по-висока честота. Прегънатите в обратна посока краища са като отрязани/невидими за антената.
3. Да направите най-късите противовеси, които в последствие да удължавате чрез някаква бърза връзка за съответния обхват.

Приблизителни дължини на противовеси:
7МХц – 9м
14МХц – 4м
28МХц – 2.5м

Да се има предвид, че диаграмата на излъчване на антената се променя в зависимост от броя и разположението на противовесите. Ако радиатора се издигне, а противовесите се пуснат да висят надолу, се получава 1/2λ дипол. Ако антената има един противовес, разпънат в една посока, то антената би имала сравнително насочена диаграма в същата посока.

Извод: Радиалите и противовесите не са едно и също нещо.
Радиалите осигуряват капацитивната връзка между антената и Земята.
Противовесите осигуряват необходимия баланс на 1/4λ вертикал без необходимостта от връзка със Земята.

Двата термина се ползват произволно от всички, без много от хората да си дават сметката, че са различни. Надявам се да съм успял да внеса мъничко яснота 🙂

Comment Feed

No Responses (yet)



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.