Skip to content

By Тодор in Linux

Сигурно сте видели много статии насам-натам за това, че производителите на хард дискове вече напират с новите серии от производството си да наложат ползването на сектори от по 4kb. Така де, сегашното 512b не е мръднало от както 20MB диск е бил с размера на акумулираща печка.
Всичко хубаво, обаче въпреки твърденията на Western Digital, че само WindowsXP и по-стари уиндоуси не са подготвени за това не е особено вярно. Същото се отнася и за кой да е линукс (до момента).
Ефекта е, че скоростта на работа на диска и особено при записване е многократно по-ниска. Така е, понеже операционната система си работи със сектори от по 512b, които се „преподреждат“ от контролера на самия хард диск.
Май първи WD направиха диск с 4k сектори – Caviar Green 1TB 64MB cache. На самия етикет на диска си пише, че WinXP и по-стари трябва да закопчаят джъмпер 7-8 или да ползват Western Digital Alignment Tool, което може да се свали от сайта им.
Проблемът е, че всички операционни системи по подразбиране правят първият партишън на 63-тият сектор на диска, което никак не е кратно на 4. Alignment Tool-а намества дяловете както трябва.
Но той е само за Windows 🙂
Ами линукс?
Там гимнастиката е следната:
След като диска се раздели на дялове според инсталацията, трябва да се корегира началото на първият дял с fdisk.
# fdisk /dev/sda
Отиваме в разширените му възможности с x
С p може да се изведат на екран наличните дялове на диска.
Това, което трябва да се направи е с опция b да се корегира началото на дяла от 63 на 64, след което записвате промените с w и след форматиране дяла е готов за ползване.

Това не е научен труд или писано някъде в дебелите книги, не твърдя и че е най-правилният начин. При мен резултатът беше нормализиране на скоростта на работа с диска (около 4-5 пъти по-бърза работа).

Tags: , , , , , , , ,

Comment Feed

No Responses (yet)



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.