Skip to content

By Тодор in Uncategorized

Спестява помненето на купища пароли и ускорява работата.
Работим в Windows, ползва се PuTTY. За генерацията на ключовете е необходим PuTTYgen. Работата с това програмче е елементарна. Генерираме си ключа, слагаме му някакво име (Key Comment), като на пример „SSH Acc Key“, просто да си го надпишем. Слагате си и парола на ключа (Key Passphrase). Записвате си личния ключ на сигурно място, а ако не сте го защитили с парола – на още по-сигурно и сте готови. Публичния ключ и да си го запишете и да не си го запишете все тая – винаги можете да го генерирате от личния.
Това беше първа стъпка. Работата е на половина свършена.
Влизате през SSH или друг удобен за вас начин в машина към която искате да се удостоверявате на базата на тези ключове. Създавате файла ~/.ssh/authorized_keys


vi ~/.ssh/authorized_keys

И преписвате или за по-лесно паства-те публичния ключ на първия ред. Ако се наложи на една машина да бъдат вкарани няколко публични ключа всеки трябва да е на нов ред.
Повече работа по отдалечената машина няма.
Пускате PuTTY-то и в Connection>SSH>Auth има как да изберете личния си ключ, който сте записали в най-скрития ъгъл на харда си. След това си пускате сесия към отдалечената машина, пита ви за име – пишете го, след това пита за парола на SSH-ключа, ако сте му поставяли такава – пишете и нея и сте вече логнат успешно (без да въвеждате потребителска парола).

Tags: , , ,

Comment Feed

No Responses (yet)



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.